פחדים וחרדות
טכניקת הרפית השרירים של - Jacobson relaxation technique אחת השיטות נקראת ג'יקובסון, פותחה ב- 1938 , בשיטה זו מלמדים אדם איך לזהות את המתח שקיים אצלו בשרירים. לפי ג'יקובסון פחד וחרדה הם מתח של שרירים אז אדם צריך, כדי לדעת אם הוא חרד, לדעת איזה שרירים מתוחים אותו ולהרפות אותם, צריך להגביר את המודעות, לשם כך עושים תרגילים- מתבקשים לשכב על מזרון במקום שקט, לשכב רגוע, לחשוב על דברים רגועים- דמיון מודרך, מדריכים אותו לחשוב בצורה חיובית, להיות משוחרר מדאגות, לעצום עיניים, אח"כ המנחה יגיד לו למתוח רק יד ימין למשל ולבדוק איפה הוא מרגיש מתח ביד. אם הוא הרגיש איפשהו מתח ביד הזו המדריך יגיד לו שישים לב אליה, אם הרגיש את המתח כמה פעמים באותה יד.
אם המנחה יגלה שהמתח ביד יגיד לו למתוח את היד כמה פעמים תוך כדי השלווה לכמה כיוונים, כך שיתרכז באיפה המקום המתוח. מלמדים אותו להשתחרר ממחשבות מעיקות לשעה ביום בערך ולזהות איפה השרירים הכואבים שלו (מותח איבר, משחרר, בודק איפה הציק), אדם לומד לזהות חלקים מתוחים בשרירים בכל הגוף- זו מדיטציה מלווה תרגילים שמטרתה גם ללמד את האדם לחשוב דברים חיוביים, להשתחרר ממחשבות ולזהות מתי הוא מתוח- בחיי היום יום יש דאגות, קוגנטיב היה אומר לאדם שיש לו כאב ראש שיבדוק איפה ה"מכונה"- הגוף שלו מתוח. השיטה הזו עובדת.
יש מרכזים בעולם שמטפלים בעזרתה. גם בטיפול בלחץ דם. בהם תמיד אחת השיטות ,behavioral medicine יש היום הרבה ספרים על רפואה התנהגותית המופיעות זו טכניקת ההרפיה. השיטה של ג'יקובסון הוכיחה עצמה כאחת היעילות להפגת מתחים, זו שיטה יעילה אבל לא יכולה לפתור את כל הבעיות חיים של אנשים. שיטה זו נחשבת כאחד הכלים שנמצאת אצל המטפלים, אבל לא ככלי הבלעדי, יש הרבה אנשים בעלי בעיות קשות ביחסים, בתוך המשפחה, בעיות עם עצמם שצריכים לפתור אותם בעוד צורות- אפשר אולי להשתמש בכלי הזה בנוסף, אבל לא בלבד במקרים כאלו.
S1 השלב השני: מחלק את הגירוי לחלקים קטנים. הבחינה או הנחש הם גירוי גדול. המילה נחש עושים היררכיה של מצבים מפחידים מהקל -S4 החזקת נחש ,S3 נחש בחדר ,S2 נחש בשדה לכבד. זה במקרה של פחד ספציפי. בפחד מבחינות, עושים חלוקה לכמה זמן יש עד הבחינה למשל.
כל המצבים האלה בדמיון- לא באמת לשים לו נחש בחדר אלא שיחשוב על זה, ובכל שלב של חשיבה על הנחש בצורות שונות שיתרפה.
זו לעומת השיטה של ג'יקובסון שהיא רק Exposure Therapy שיטה נוספת היא שיטת החשיפה prolonged בדמיון היא שיטה בפועל, בחיים. כדי שהשיטה הזו תוכל להצליח חייב להיות חשיפה קצרה תגביר את המתח, הפחד, (אם אדם פוחד מנחש -brief exposure ולא exposure וישימו אותו לרגע מול נחש הפחד רק יגבר, אם יהיה חשוף אליו הרבה זמן הוא יתרגל והמתח ירד) חייבת להיות כאן חשיפה ארוכה והתמדה עד שמגיע להרגשה טובה. לגבי אגרופוביה יש מחקרים שמראים שגם חשיפה קצרה יכולה להועיל בכל זאת, וקשה לביהביוריסטים להסביר זאת. תרפיית החשיפה (הארוכה) עוזרת גם לאובססיביות הקומפולסיבית. הטיפול הזה גם יעיל לגבי פאניקה כשבני אדם נחשפים על ידי כל מיני טכניקות לעוררות פיזיולוגית, חושפים את האנשים האלו לעליה במתח בשרירים, מחושים באזור החזה וכד' ע"י מכשירי ספורט אולי ומראים להם שזה בסדר.
במצב זה צריך לעשות חשיפה מדורגת, הדרגתית. לאדם שיש רק מחשבות כפייתיות אובססיביות מקליטים את המחשבות- אומרים לאדם שיגיד את המחשבות האלו בקול רם, מקליטים אותם, ומשמיעים לו אותם בטייפ כל הטיפול. חוקר בשם סלקו וקיס עשה זאת, חשף אדם למחשבות הנוראיות שלו וזה עזר. תרפיית החשיפה יכולה לעזור רק אם אדם מתמיד בה, צריך ללוות אותו הרבה זמן, לחשוף אותו במשך תקופה, ליצור לו מצבים נעימים כדי להרגיע את הפחד.
תגיות:
חרדהפסיכולוגיה- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של Mickey
- אודות Mickey
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- דרכי טיפול בחרדות
- איך תדעו שהפסיכולוג באמת עוזר לכם?
- תוך כמה פגישות ניתן ליהנות מתוצאות הטיפול הפסיכולוגי?
- בלי קולות רקע: לא תמיד כדאי לשתף חברים בטיפול שלכם
- זכותכם להפסיק את הטיפול הפסיכולוגי בכל עת
- טיפול פסיכולוגי יכול לסייע במציאת זוגיות?
- טיפול בשיטת nlp
- טיפול בדיכאון אחרי לידה
- פסיכולוג קליני
- טיפול בחרדות מתחיל ראשית כול בגילוי שלהם
- אבחון קשב וריכוז בחיים
- אני-רקסיה…
- טיפול קוגניטיבי – איך זה עובד?
- החרדה ואנחנו
- קורס תטא הילינג לשיפור החיים
- נא להסיר נא להסיר נא להסיר נא להסיר נא להסיר
- מערכת העצבים
- חוסר תיאבון
- סומק בפנים
- כאב-ראש חולי