חוקרים העוסקים בגלובליזציה
בעיני התומכים, הגלובליזציה תורמת לרווחה החומרית של צבורים רבים ולמרות החסרונות, אין בהם די על מנת להפסיק אותה.במקרה הגרוע ביותר, יש להפוך את הגלובליזציה להומנית יותר, זאת על פי התזה שמציג פרידמן בספרו "הלקסוס ועץ הזית". לעומתו, פוקויומה טוען כי המציאות, במובנה האידיאולוגי כפי שאני מכירים אותה עומדת להסתיים ובסופה ישלוט רק דגם מדינתי אחד, שהוא כמובן האמריקאי-דמוקרטי-ליברלי-מערבי. ככל שיעברו השנים תהייה יותר קפיטליזציה ויותר ליברליזציה והיא תשפיע על כל המדינות וכל המשטרים. ואכן, לפי גישתם של פוקויומה ופרידמן, מתחילים להיווצר משטרים דמוקרטיים במדינות שחשבנו שאין סיכוי שזה יקרה בהן.
ביקורת על פוקויומה – ראיה פשטנית מדי, אפילו אם נכנסת דמוקרטיה למדינה התוצר לא יהיה בדיוק אמריקאי (סין) אך יש בתזה קצת אמת.
מתנגדים סוציאליסטים - זיגמונט באומן
זיגמונט טוען כי הגלובליזציה היא השלב האחרון של הקפיטליזם. היום כבר לא כובשים שטחים באמצעות צבא (מלבד עיראק שם כנראה הייתה קומבינה עם חברות הנפט בארה"ב) אלא באמצעות הכלכלה. עולם גלובלי מעלה את חשיבות ההפרטה וזו מתרחשת גם בתוך שירותי הרווחה. בסופו של דבר, הפערים בין עשירים לעניים יגדלו ואנשים יתדרדרו לפשע ואלימות כאשר בסופו של דבר העשירים יצטרכו להתגונן מפני הפושעים. ביקורת נוספת המפן הסוציאליסטי הוא של השיעבור לטכנולוגיה ולמכונות (ז'אן בורדיר) שטוען שהמכונות ישלטנו עלינו בצורה שתעקר כל אנושיות (מטריקס?)
מתנגדים מהפן התרבותי (הנטינגטון)
הנטינגטון מציג תיאוריה הפוכה משל פוקויומה. אם פוקויומה אומר שהגלובליזציה תאחד אותנו, הנטינגטון אומר שהגלובליזציה תיצור התעוררות של תרבויות ובראשן האיסלאם שדוכא מאד על ידי המערב והוא יקום ויתנגש עם ציבילזציות אחרות, בעיקר היהודים והנוצרים. השקפתו הפכה לרלונטית מאד אחרי ה 11.9. ביקורת על הנטינגטון – בתוך התרבויות עצמן, ובעיקר האיסלאם יש כאלה ששייכים לקבוצות מערביות ויש כאלה שהם פונדמנטליסטים. הקונפליקטים החשובים מתרחשים בתוך הציביליזציות עצמן. מלבד זאת, ציבליזציה יהודית-נוצרית מעולם לא הייתה קיימת, אלא להפך, רודפי היהודים הגדולים עד כה היו נוצרים.
תגיות:
גלובליזציהמדעי המדינה- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של Zurit
- אודות Zurit
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- איך יורדות נשמות לעולם הזה ? מה אומרת על זה הקבלה ?
- מהי שיטת ימימה?
- Bolesh- ביטחון וחקירות
- Bolesh- ביטחון וחקירות
- סין בשנות ה-80
- מערכת היחסים בין המדינה לארגון
- המדינה המודרנית
- דיני כיבוש
- האם מותר לתחום אוכלוסיה לתוך שטח כבוש מסוים
- האם מותר לגרש אוכלוסיה מן השטח שנכבש
- פסק דין כפר יאנון
- דיני כיבוש והתנחלות
- כובש שטחים
- כיבוש עזה
- כיבוש ירושלים
- כיבוש שטחים
- כיבוש התנחלויות
- מדינות הדרום
- האימפריאליזם במאה ה-19
- אחריות המדינה