המשבר הכלכלי הגדול – 1929
המפלה של הבורסה בארה"ב היתה חסרת תקדים מבחינת ההיקף האנושי שהיה מעורב בה. עשרות מיליונים של אנשים נדחפו לשוק הגואה של המניות. חובבי הבורסה היו קשורים בבנקים שהיו עושים את ההשקעות עם כספי האנשים. התמוטטות הבנקים הביאה ללחץ אדיר של אנשים להוציא את כספם מהבנקים שעדיין לא נפגעו, מה שהביא לקריסה כללית. האבטלה בארה"ב הגיעה לכ-25 אחוז. הממשל האמריקני לא התערב, והנפילה נמשכה. הממשל יכול היה לקנות את המניות שנפלו ולהאיט את המעבר למכירה ולעודד ביקוש ממשלתי למניות. הסיבה לחוסר המעורבות היתה אידאולוגית – חוסר התערבות ממשלתית בשוק החופשי.
המשבר הכלכלי עבר לאירופה במספר אופנים:
1. חלק גדול מההון של הבורסה היה מושקע באירופה. כשהכלכלה נפלה עלתה דרישה להחזיר מהר את החובות של מדינות אירופה לארה"ב, דרישה שהייתה קשה מדי עבורן. ארה"ב ניסתה לחדש את השילומים בכמה אופנים, אך הם הופסקו ב-1933.
2. ארה"ב הציפה את השוק הבינ"ל בתבואה וסחורות במחירי הפסד, כדי למזער נזקים. זה פגע בייצור המקומי האירופי.
רוזוולט, יחד עם ה"ניו דיל" שלו, ניתק את ארה"ב מאירופה מבחינה כלכלית ופוליטית. ניתוק שעמד גם באיום של כיבוש טוטלי של אירופה ע"י גרמניה. בגרמניה המשבר הביא לעליית הנאצים. בבריטניה כוננה ממשלת אחדות לאומית, לראשונה לא בעת מלחמה.
צרפת נפגעה פחות מהמשבר. הכלכלה שלה הסתמכה על חקלאות יותר מתעשייה או פיננסים. הפגיעה בצרפת היתה מאוחרת יותר, אך עם הפגיעה המאוחרת התאחר גם תהליך ההתמודדות שלהם עם המשבר. הפגיעה הכלכלית באה בדיוק בזמן בו נדרשה צרפת לעשיית שרירים פוליטית. צרפת הייתה עדה, לראשונה, לעליית שמאל פוליטי פרו-רוסי אנטי-גרמני. הימין השלט הפך לפרו-גרמני, בשל עליית האיום הקומוניסטי ברוסיה, שהפך את גרמניה לבעלת-ברית אידיאולוגית. כך שהשלטון בצרפת הנהיג את מדינות הפייסנות מול גרמניה. צרפת עברה טלטלות פוליטיות רבות בשנות ה-30. ממשלות התקשו להחזיק מעמד. מבחינה בינ"ל, היה קשה לנהל שיח עם צרפת כי השלטון התחלף כל הזמן.
מבחינה אידיאולוגית הביאה נפילת הכלכלה האמריקנית משבר גדול. אירופה, שהצליחה לשקם עצמה ממלחה"ע 1 ולהחזיר את הסדר הישן של דמוקרטיה-ליברליות-אינטרנציונליות נפלה עם הסדר הזה שלה שוב, והפעם לא במלחמה, אלא מבפנים. משהו בסיסי בעקרונות הליברלים-דמוקרטיים לא עובד. זה העלה שתי אלטרנטיבות – פאשיזם מצד אחד, קומוניזם מצד שני.
תגיות:
ארצות הבריתהיסטוריהכלכלה- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של Ahab
- אודות Ahab
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- חתונה אזרחית
- יוסי לוי יועץ שיווק באינטרנט
- מה חשוב לדעת על חתונה ביום שישי?
- דרך המילה הכתובה: כך תרשימו את המרצה שלכם
- קידום אתרים אורגני
- הסדר הכלכלי הבינ"ל הליברלי
- מידע היסטורי על גרמניה
- כלכלת גרמניה
- מדיניות החוץ הגרמנית
- האופי הגרמני והתרבות הגרמנית
- מדיניות החוץ הגרמנית
- המדיניות של אדנאואר
- תקופת כהונתו של הרארד כקאנצלר
- התקופה בין 1966-1969 – התקופה של גאורג קיסינגר
- מוסדות האיחוד האירופי
- גרמניה מה חשוב לדעת
- לימודי רדיו כמקצוע
- איך להזמין חברת ניקיון לשירותים מיוחדים
- אפריקה במאה ה-20
- המלחמה הקרה בין ארצות הברית לרוסיה שנות ה-90