הליכי הוצאה לפועל
הוצאה לפועל היא הליך שבו החייב מחויב לשלם כסף לזוכה במשפט. ההוצאה לפועל צריכה לעזור לבצע פעולה זו בצורה מהירה ויעילה. קיים מתח מתמיד בין זכותו של "הזוכה" לקבל את הכסף ובין ההגנה שחוק ההוצאה לפועל מעניק לחייב. יש לציין כי פסק דין נחשב לעניין הוצאה לפועל גם צ'ק שחזר, שטר חוב שלא נפרע, שטר משתכנתה, ושטר משכון. כיצד ניתן לבצע את ההוצאה לפועל בצורה הטובה ביותר?
זוכה הרוצה להתחיל בהליכים של הוצאה לפועל חשוב שיביא בחשבון את מצבו הכלכלי של החייב. קודם כל האם החייב הוא אדם פרטי או חברה. החשיבות מצויה בכך שחברה יכולה לפשוט רגל ואז הזוכה יאלץ לשלם הוצאות מבלי לקבל דבר בתמורה לעומת אדם פרטי שגם אם נמצא בהווה בבעיה כלכלית אולי בעתיד יוכל לשלם את חובו.
* צריך ייעוץ משפטי בהוצאה לפועל? עורכי הדין משיבים בהתנדבות בפורום משפטי: פורום הוצאה לפועל
מהי הפרוצדורה לפתיחת תיק בהוצאה לפועל?
ראשית יש לפתוח תיק ולמלות בו את כל הפרטים הרלוונטיים הקשורים לחייב (חברה או אדם פרטי), יש לצרף מסמכים מקוריים וצילומים שלהם ( לדוגמא: פסק דין מקורי, צ'ק מקורי וצילום או שטר חוב מקורי שלא נפרע וצילום שלו). פתיחת תיק כרוכה בתשלום אגרה. לאחר תשלומה הליך ההוצאה לפועל יוצא לדרך.
בשלב זה תשלח אזהרה לחייב בדואר רשום, חשוב כי הפרטים שניתנו יהיו מדויקים כיוון שאם לא כך לא יוכל להיפתח ההליך כנגדו. כיצד יוכל להתגונן החייב כאשר הגיעה אליו האזהרה? במקרה של הוצאה לפועל בבקשה לביצוע שטר יוכל החייב להגיש התנגדות עד 20 יום מקבלת האזהרה. התנגדות זו תעכב אוטומטית את ההליכים. יש לחייב רשות לבקש עיכוב הליכים, במקרה זה ראש ההוצאה לפועל מוסמך להשהות את ההליכים עד לבירור בבית משפט. החייב יוכל לטעון כי פרע את החוב בפני ראש ההוצאה לפועל. פעולה נוספת היא איחוד תיקים, כלומר, מספר תיקים כנגד חייב יוכלו להתאחד לתיק אחד, פעולה זו עשויה להקל על החייב על ידי כך שתתנהל כנגדו חקירה אחת ולא בכל תיק בנפרד, וכן תהליך העיקול לא יתנהל מול כל נושה בנפרד.
טרם מתן האזהרה יוכל הזוכה להגיש בקשה לראש ההוצאה לפועל לנקוט בהליכים כנגד החייב אם זה חושד כי יבצע הליכים לסכל את החזר החוב. 21 יום ממתן האזהרה החייב צריך להתייצב בלשכה להוצאה לפועל לשם חקירה.
במקרה וחלפו 21 יום והחוב לא שולם ישנם מספר הליכים בהם רשאי הזוכה להשתמש כדי לממש זכותו: עיקול מטלטלין, עיקול אצל צד ג', כלומר, כל רכוש שנמצא אצל צד ג' ושייך לחייב, עיקול מטלטלין, פינוי מקרקעין (אם מצוין בפסק הדין, כשהמקרקעין ממשוכנים לטובתך, החייב אינו גר בדירה השייכת לו), עיקולי רכב, מאסר (לשם כך החייב יעמוד במספר תנאים) וכן ניתן להגיש בקשה לצו עיכוב יציאה מהארץ , צו זה יינתן במקרה ומתעורר חשש כי יציאתו של החייב מהארץ עלולה לסכן גביית חובות.
החייב מנגד יוכל להגיש בקשה לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ ולשם כך עליו להציע ערבים או ערבויות כדי להבטיח תשלום וזאת במקרה שיציאתו מהארץ היא חד כיוונית.
יש לציין שלכל אורך התהליך ניתנת הזכות לערער על החלטותיו של המוציא לפועל, ערעור זה יוגש לראש הלשכה להוצאה לפועל.
- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של karmit
- אודות karmit
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- חתונה אזרחית
- מתי אפשר לבטל צוואה?
- פוליגרף
- מדריך לפציעות בבית
- הטרדה מינית בעבודה – מה קובע חוק איסור הטרדה מינית
- יוסי לוי יועץ שיווק באינטרנט
- החזר מס בגין הפסקות בעבודה
- החזר מס בגין משיכת קופת פנסיה
- החזר מס בגין שינויים במשכורת
- עורך דין מס שבח
- נוטריון תרגום מסמכים
- נוטריון ברחובות
- מה חשוב לדעת על חתונה ביום שישי?
- האם גם אנשים פרטיים מגיעים לפשיטת רגל?
- ניזוקתם? קבלו את הפיצויים שמגיעים לכם ביושר!
- מהי שיטת ימימה?
- מהן עבירות מין
- קידום אתרים אורגני
- פציעה בחדר כושר – מה עושים ?
- חיסיון לקוח