החינוך המשפטי
מערכת שזוכה לאמון והערכהבקרב הציבור שבו היא פועלת, ואף להערכה רבה בעיני שופטים ומשפטנים בשיטות משפט אחרות בעולם. נקודת המוצא לדיון בשאלת תפקידו של בית המשפט בישראל, הוא המבנה החוקתי שלנו שלפיו לכל אחת משלוש הרשויות השלטוניות במדינה, המחוקקת, המבצעת והשופטת, תפקיד של איזון ובלימה כלפי הרשויות האחרות, דבר שהתפתח אצלנו,על רקע המציאות התרבותית והחברתית שלנו. בשנים הראשונות של מדינת ישראל המשפט התנהל עפ"י השקפת עולם כי יש צורך להסדיר את תנאי החיים במדינה, את הכלכלה, הבטחון הסוציאלי והרווחה והם נתונים בידי השלטון המרכזי.
הלקח שלמדנו מההיסטוריה תלוי בהשקפת העולם המוסרית והפוליטית, השקפות טיעונים והערכות עובדיות המשפיעים זה על זה ותלויים זה בזה. ביהמ"ש העליון פיתח כלים להפעלת הביקורת השיפוטית על השלטון, על המינהל והרשות המבצעת והצהיר על זכויות היסוד החוקתיות: חופש העיסוק, הזכות לחירות וחופש הביטוי. מתקדים לתקדים פיתח בית המשפט תורת זכויות אדם והניח את עקרונות היסוד של השיטה. השקפות עולם שונות הן לגיטימיות בחברה בה מבקשות התרבויות המרכיבות אותה להתקיים זו בצד זו. אולם, עצם קיומה של חברה פלורליסטית, המכירה במגוון של אמונות ותרבויות ומכבדת אותן ונשענת על הבסיס המשותף של השיטה הדמוקרטית - ליברלית במקום זה לבית המשפט נועד תפקיד מרכזי בחיזוק בסיס חברתי זה . השאלות שבימ"ש נדרש להכריע בהן בעניינים חוקתיים קלאסיים הן שאלות מוסריות ופוליטיות גרידא.
שופטים נוטים במפורש ובמופגן לנמק את הכרעותיהם באמצעות כלים משפטיים, פורמליים וניטרליים. בי"מש מושפע משינויים חברתיים ואף משפיע והמשפט הוא ביטוי לערכים ולתרבות שבתוכה הוא חי ובאמצעות פסיקתו הוא משפיע עליה. בית המשפט הוא מוסד מקצועי מובהק, האמון על מסורת של הינתקות מלחצים פופוליסטיים, הוא מגן על זכויות אדם באמצעות קביעת נקודת האיזון שביניהן לבין אינטרסים שלטוניים לגיטימיים הנוגעים לצרכי הכלל – נקודות איזון אלו נקבעות בין הכלים המשפטיים שיש ברשותו להשקפת העולם במערכת המשפטית.
תגיות:
בית משפטזכויות הפרטמדינת ישראל- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של Zipporah
- אודות Zipporah
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- כיצד לבחור עורך דין?
- במדינת ישראל- האמנם?
- האם כל הארגונים הבינלאומיים מצליחים?
- האם ארגונים בינלאומיים מועילים?
- ארגון באסיה
- ארגונים באסיה – ASEAN
- ארגון האומות המאוחדות
- מערכת היחסים בין ישראל לבין האו"ם
- סוגיות מרכזיות ביחסי ישראל-או"ם
- האו"ם וישראל היום
- סוגי פעילות של ארגונים לא-מדינתיים מול האו"ם
- מנהיג או של ארגון
- זכויות הפלסטינים
- האסכולה האנגלית
- הגדרה עצמית
- תקנה 49 לאמנת ז'נבה
- דיני זכויות האדם במשפט הבינלאומי
- הגדרה העצמית
- מגילת האו"ם