דרישות הומניטריות בעקבות כניסת צה"ל לרפיח
פסק הדין עוסק בכניסת צה"ל לרפיח באופן רגלי, כדי להשמיד מנהרות. ארגוני זכויות אדם עתרו לבג"ץ, בטענה שהשימוש בכוח עצמו לא מתיישב עם חובותיה של ישראל למשפט ההומניטארי.
המשיב לבג"ץ הוא מפקד כוחות צה"ל בעזה, שדרש מבג"ץ שלא להתערב: ראשית, משום שמדובר בקרב בזמן אמת, ויש צורך בריסון שיפוטי. שנית, המלחמה אינה סימטרית, לוחמי חמאס מתערבים בכוונה בתוך האוכלוסייה האזרחית, כדי להקשות על החיילים לציית למשפט הבינלאומי. שלישית, האלוף העיד על כך שהקים מוקד הומניטארי שיהיה בקשר עם גורמי חוץ (הצלב האדום וכיוצ"ב). במקביל ללחימה, צה"ל ניהל קשרים עם הפלסטינים, באמצעות מנהלת הקישור האזרחית.
הנשיא ברק פירט בפסק דין קצר את החלטתו: אמנם, הצד השני לא משחק על פי הכללים (טרור קשה ברחובות וכולי). אולם, למרות כל הקושי, ישראל חייבת לציית למשפט הבינלאומי, הן ברמה המוסרית והן משום שישראל היא מדינה דמוקרטית המחויבת למשב"ל. ישראל לא נמצאת בואקום משפטי, גם במהלך קרב עם המרים והאכזריים שבאויביה.
ברק אומר בגילוי לב, שבדרך כלל ביקורת שיפוטית נעשית לאחר מעשה, וכאן נדרש ממנו להגיב בשעת מעשה. יחד עם זאת, העובדה שמבקשים ממנו להתערב מבעוד מועד, הוא צריך להתערב ולהגיב. ברק מוסיף שעל אף שהוא מתערב ממש בתוך מבצע צבאי, אך ההתערבות היא לא בתבונה ובהחלטות של המפקדים, כי אם בחוקיות מעשיהם והחלטותיהם. בג"ץ ממשיך ואומר שיבחן את חוקיות הפעילות ברפיח, על פי חוקי המשב"ל, לרבות אמנת ז'נבה ואמנת האג. הסעיף הכי בסיסי מאמנת ז'נבה הוא סעיף 27 לאמנה הרביעית, העוסק בזכות האזרח לחירות ולכבוד. מדובר בזכותם של האזרחים, כמובן, ולא של המעורבים בפעילות מזוינת. ברק ממשיך וטוען שהזכות לכבוד, לחירות ולחיים אינה זכות מוחלטת, כי אם יחסית. בשל היותה כזו, ניתן להטיל עליה מגבלות. זאת בתנאי שהמגבלות תהיינה מידתיות, ובתנאי שלא תשלולנה מן הפלסטינים את ליבת הזכויות.
הנשיא ברק מוסיף וקובע שגם בסיטואציה של שימוש במגן אנושי (כאשר הטרוריסטים משתמשים באזרחים חפים מפשע כמגן אנושי), יש לכבד את סעיף 27. ציות לחובה נעשית באופן כפול: חובת לא תעשה- להימנע מפעולות שפוגעות בתושבים מקומיים. חובת עשה- האלוף צריך לנקוט פעולות יזומות שתבטחנה את שלמות חייהם של האזרחים. בהמשך, פסק הדין כולל סדרה של חובות של צה"ל לאזרחים, הפורטות את הרעיון הכללי של סעיף 27 לפרוטות. מים: הנשיא ברק מסביר שצה"ל דאג להכניס מים לתוך אזור הלחימה, כמות מספקת לאוכלוסייה. נחה דעתו של ברק לגבי הגשת הצורך הבסיסי של מים לאוכלוסייה, למול הטענה של העותרים.
חשמל: העותרים הלינו על כך שבעת הלחימה אין חשמל, מה שסותר את חובתו ההומניטארית של צה"ל. הצבא הודיעה לנשיא ברק שאין לו מניעה להעביר ציוד שיסדיר את העברת החשמל לאזור. טופל.
ציוד רפואי: ברק פסק שצה"ל חייב לאפשר אספקה של ציוד רפואי לאוכלוסייה הפצועה, וחייב להכין את עצמו לאפשרות של העברת ציוד כזה (קצין לוגיסטיקה שיספק בזמן אמת תרופות לאזרחים הפלסטינים- לא הלוחמים). מזון: צה"ל חייב לספק או לאפשר מזון לאוכלוסייה. פצועים: צה"ל חייב לעשות כל שביכולתו כדי לפנות פצועים מבין התושבים המקומיים. העובדה שהפלסטינים משתמשים לרעה באמבולנסים ובסמלים של הצלב האדום, לא פוטרת את צה"ל מן החובה הבסיסית הזו. צה"ל צריך לאפשר לפלסטינים לפנות את הפצועים שלהם, ולא לפנות אותם בעצמו. כבוד המת: צה"ל חייב לאפשר זיהוי, פינוי וקבורה של הרוגים מבין האזרחים הלא-מעורבים. גם במקרה זה, יש להיערך מראש לאפשרות הזו ולהכין מענה הולם לסיטואציה.
העותרים, רופאים לזכויות אדם, דרשו מצה"ל לאפשר להם להיכנס לשטח האש כדי לטפל בפצועים פלסטיניים. צה"ל סירב לכך, מסיבות ביטחוניות, ובג"ץ הסכים שיש שיקולים סבירים שלא מאפשרים להכניס אזרחים נוספים לשטח המסוכן (לא רופאים ולא עיתונאים). לסיכום, בג"ץ קבע שמדינת ישראל חייבת לנסח כללים מוסדיים להתנהלות, ולפעול באופן קבוע ומסודר לפיהם.
תגיות:
בג"ץמדינת ישראלצה"ל- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של Adoram
- אודות Adoram
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- איך לעבור לגור לארצות הברית?
- מהן עבירות מין
- הדילמות הישראליות כלפי דרום אפריקה
- הקשרים בין ישראל לבין דרום אפריקה
- הקהילה היהודית בדרום אפריקה
- תיאוריות המציאות האסייתית
- יחסי יפן ואסיאן
- האו"ם והריאליזם
- האו"ם והליבראליזם
- האו"ם קונסטרוקטיביזם
- האו"ם ישראל
- סוכנות האו"ם
- מזכ"ל האו"ם
- ארגונים אזוריים באסיה
- משפט פלילי בינלאומי
- דיני כיבוש, ומלחמה ומשפט הומניטרי
- רופאים לזכויות אדם
- דרישות הומניטריות בעקבות כניסת צה"ל לרפיח
- יישוב סכסוכים באמצעות האו"ם
מאמרים נוספים של Adoram
- עינויים בשבי
- האמנה נגד עינויים
- אמנות ספציפיות לזכויות אדם
- זכויות האדם
- דיני זכויות אדם במשפט הבינלאומי
- אוסטריה למטייל
- איטליה היסטוריה
- טיול לרוסיה
- מידע על צרפת
- בריטניה הגדולה
- רופאים לזכויות אדם
- חמאס בעזה
- דרישות הומניטריות בעקבות כניסת צה"ל לרפיח
- משפט הומניטרי
- יוגוסלביה במלחמת העולם הראשונה
- דיני כיבוש
- סיכום מלחמת העולם הראשונה