דיני זכויות אדם במשפט הבינלאומי
- פער תרבותי: עצם העיסוק בזכויות אדם בעייתי גם ברמה הלאומית, הפנים-מדינתית. הקושי הזה מתעצם במישור הבינלאומי: מישפוט של זכויות אדם דורש להפוך את הזכויות הללו לזכויות אוניברסאליות. הניסיון הזה בעייתי, משום שזכויות אדם הן לעתים פרטיקולאריות, ייחודיות או תלויות תרבות (למשל: איסור ייבוא בשר לא כשר לישראל, זכות פרטיקולארית ליהודים). קשה להחיל את תפיסת זכויות האדם של מקום אחד, על מקום אחר.
- היבט כספי: לעתים, הגדרה של זכויות אדם עשויה לעלות הרבה מאוד כסף למדינה, שלא תמיד אפשר או קל לספק: חינוך חינם, בריאות ממלכתית, דיור וכיוצ"ב.
- השימוש בזכויות אדם ככלי פוליטי: גורמים שונים עושים שימוש ציני פוליטי בזכויות אדם (ע"ע ועידת דרבן האחרונה).
- זכויות אדם ככלי מסחרי: לעתים, מדינות מפרשות זכויות אדם ככלי מסחרי. למשל- ארה"ב טוענת שלא קונה דגים ממכסיקו בגלל שהם פוגעים בדולפינים, כאשר בפועל הסיבה מסחרית.
- סוגיית ההדדיות: בזכויות אדם אין רווח הדדי. אזרח מדינה שדואגת לספק זכויות אדם, לא יקבל אותן במדינה אחרת.
סעיף 2 (7) למגילת האו"ם הוא סעיף חשוב, הקובע שהאו"ם לא יכול להתערב בעניינים פנים-מדינתיים, ולא יכולה להסמיך מדינה אחרת לעשות זאת. כל מדינה קובעת את מערך הערכים שלה, ואין עניין בהתערבות בינלאומית בנעשה בתוך המדינות. בראשית דרכו, האו"ם היה ארגון של מדינות. בשנים האחרונות, יש ניסיון לשבור את המבנה הקלאסי של היחב"ל, ולשים דגש על אזרחים ולא רק על מדינות.
עד למלחמת העולם השנייה, לא הוסדר עניין זכויות האדם במשפט הבינלאומי. עניין זה נעשה בעיקר ברמה המדינתית. זוועות מלחמת העולם השנייה דחפו לפיתוח הסוגיה של זכויות אדם, באמצעות המשפט הבינלאומי. כשהאו"ם נוסד בשנת 1945, סימן לעצמו יעד של קידום זכויות אדם על בסיס שוויוני, ללא אכיפה וענישה. זו הייתה אמירה הצהרתית, נקודת פתיחה צנועה.
בשנת 1948, מדינות העולם הכריזו על חשיבות זכויות האדם ברמה האוניברסאלית. גם כאן מדובר בהצהרה בלבד, ולא בעניין מחייב. יחד עם זאת, יש לה חשיבות: בפעם הראשונה עסקו בתפיסות של זכויות אדם באופן מפורט ועמוק יותר. הנציגים עסקו בסוגיות מסדר שני, ולא רק בזכויות הבסיסיות ביותר. הראשונות: הזכות לבחור ולהיבחר, חופש הביטוי וכיוצ"ב. השניות: הזכות לחינוך, לבריאות... בהמשך, התפיסות הללו חלחלו לתוך אמנות בינלאומיות רשמיות.
תגיות:
בית משפטחוקים- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של Adoram
- אודות Adoram
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- חשבון נפש גלובלי
- מאסר בפועל – 15 חודשים בכלא למתעלל בבעלי חיים
- קונה זהב – היום כדאי יותר מתמיד
- Beautic – ניתוחים פלסטים לשחזור העור אחרי פציעות
- דיני זכויות אדם במשפט הבינלאומי
- מושגי יסוד בתורת האתיקה והמוסר
- אתיקה בינלאומית
- גלובליזציה מול פרגמנטציה
- חברות תקשורת סלולרית
- צדק חברתי על פי הגישה החברתית כלכלית
- מספרי טלפון חשובים לניצולי שואה
- קושי בהצדקה של זכויות חברתיות וכלכליות – מונדלק
מאמרים נוספים של Adoram
- עינויים בשבי
- האמנה נגד עינויים
- אמנות ספציפיות לזכויות אדם
- זכויות האדם
- דיני זכויות אדם במשפט הבינלאומי
- אוסטריה למטייל
- איטליה היסטוריה
- טיול לרוסיה
- מידע על צרפת
- בריטניה הגדולה
- רופאים לזכויות אדם
- חמאס בעזה
- דרישות הומניטריות בעקבות כניסת צה"ל לרפיח
- משפט הומניטרי
- יוגוסלביה במלחמת העולם הראשונה
- דיני כיבוש
- סיכום מלחמת העולם הראשונה